Blogger Backgrounds

Monday, 21 April 2014

La Tahzan Innalaha Maa’na



It’s easy said than done but no one could deny the power of HIM. Nothing is imposible. Dia maha mengetahui. Bertahanlah duhai hati. Sekasar apa kau tersakiti, selembut apa tiap yg berbicara menghiris hati, tetaplah tabah. Sesungguhnya memendam perasaan yg terkesumat itu menandakan sebuah kecekalan. Kesabaran itu teruji saat meter amarah kita aktif. Saat itu , syaithon laknatullah memulakan misi. Aku bukan malaikat, bukan pula sang ulama tetapi hamba yg setiap kelip matanya dan setiap detik itulah mengalirnya dosa tanpa henti. Hina aku sehina-hinanya tapi Allah yg esa sentiasa memberiku peluang utk terus berada di sini. Allah memberikan aku , malah kita untuk terus hidup untuk hari ini dan keeokkkannya tak lain tak bukan kerna ingin kita kembali kepadanya, bertaubat dengan penuh keinsafan. Berubah, berubah, berubah. Nak berubah tu senang tapi nak istiqamah tu susah . bukan semua orang kuat. And i am not but I TRY. Orang boleh cakap “aku tak Nampak pun mana perubahan hang. Sama ja. Kat mana berubahnya”. Truely said, deep ! tapi betullah, aku tak tunjuk pun mana berubahnya aku. Aku nak berubah kerana Allah BUKAN kerana manusia. Aku cuba berubah untuk menjadi diri yg lebih baik bukan untuk tunjukkan pada sesisi dunia, akulah insan mulia, Nope ! nope and nope. Mungkin ada yg tertanya-tanya, di mana jelek yg aku khabarkan akan diriku ini tapi biarlah menjadi rahsia ketatku dengan Yang Maha Esa. Sesungguhnya Dia amat teliti menjaga aibku. Aku sendiri tak terbayang. Andai aibku terbuka kelak, masih sudikan anak cucu Adam menerimaku kerna aku tahu manusia acapkali melupakan sejuta kebaikkan hanya kerna satu kesilapan. Inikan pula aku yang tak tebilang akan kekhilafanku sedangkan kebaikanku ntah ada ntah tidak. Aku terpaksa redha dengan segala yg berlaku dalam hidupku kerna aku yakin, segala yg terjadi punya hikmah tersendiri. Tambahan pula, hidup ini punya hukum karmanya. Well, what u give, u’ll get back. Tiap luka yg menikam hati dan jantungku , aku terus menilik khilaf diri. Ya, di mana-2 sahaja ada khilafku. Ouh man, terbuat luahan hati lak . wadduhhhh. Maaf ya.

Pilihan ? yeahhh, aku sangat tak suka tambah-tambah plak bila tersepit antara dua. Hayooo, why not benarkan aku lihat masa depan?  Kalaulah aku boleh lihat masa depan, aku janji , aku akan pilih tapi aku tak boleh. So aku hanya berdiam diri. Dalam erti kata mudah, just follow the flow. Ada kalanya, luka menjadi milikku . ada kalanya bahgia tu milikku. Aku syukuri segala pemberian Ilahi. Pesanku pada hati , tetaplah bertahan , hidup ini tak semudah dijangka, tak panjang seperti yg dipinta. Kita terlihat bahagia, tapi benarkah hati turut bergembira ? adakalanya kita tersenyum untuk menutup duka. Ada kalanya tawa yg terbit sekadar mengaburi tangisan yg tak kedengaran. Yakinlah ada Allah, sehebat mana kita merancang, tiada yg mampu menandingi kehebatan rancanganNya yg pastinya sentiasa sempurna.  Tak ku nafi, bahagia bukan milik kita selamanya tapi bahagia akan menjadi milik kita andai dalam hati tersemat rasa ‘BERSYUKUR. Dengan meletakkan Dia pada tempat yg paling tinggi , nescaya kecewa itu bukan milik kita. Yeahhh, aku cuba. Tuhan, kuatkan aku. Aku ingin bersamaMu selalu. Kadang-2 dalam hidup ni , tak semua yg kita nak , kita akan dapat. Itulah dinamakan kehidupan. Jalan-2 yg menghubungkan antara satu tempat dengan satu tempat pun manalah ada yg straight kan. Kalau tak berbengkang bengkok pun, komfem bersimpang siur punyalah. Kannnn.

Macam mana pun takdir yg tertulis untuk kita, just move on. Life must go on dear. Come on, tamau cry-2 . Allah kan ada. Biar manusia tinggalkan kita tapi JANGAN Allah. Ada kalanya pengorbanan itu menyakitkan tapi percayalah dalam keperitan tu pasti aka nada sinar bahagianya. Pecaya Allah kan ...


#motivate diri. * tarik nafas, pandang atas


Monday, 13 January 2014

Happy Bufday Uncle !




Alhamdulillah, setahun dah berlalu. Kini menjalani tahun yg kedua bersama . Bersama ? Ewahhh, haha . Setahun yg penuh rintangan, omongan menyakitkan tak kurang juga ada yg menyenangkan . Alhamdulillah , Allah izinkan kami , 'KITA'. Aku ingat bila asyik gaduh, misunderstanding, kedegilan aku, kekerasan aku mampu buat dia berputus asa. Aku ingat kitaorang hanya mungkin boleh stay as friend yg tak ubah hanya kenalan semata-mata but Allah gives more. Kadang-2 aku tertanya-tanya kenapa . Ada hikmah di sebalik pertemuan kami. Aku sendiri tak pasti sejauh mana aku dengan dia boleh sesama . Entah , hanya dengan izin Allah kami mampu bersama . inshaAllah . Sejujurnya kehadiran dia tak pernah aku duga. Terbayang sikit un tak pernah. Katanya , 'Lain yg hang aim, lain yg hang dapat . Hang silap tiup ubat pengasih tue . Lain kali, sebut nama tu biar betul;' . Haha. Nama mungkin serupa tapi mereka orang yg berbeza. Aku tak menolak sebarang kemungkinan atas sebab aku masih dengan dia. Dia memang ada characteristics yg aku nak . Alahhh, mcm En Crush. Opsss, haha. Semi- uztaz ! Dia imam , dia hafaz , suara sedap,  . Senang cerita, bab-2 agama ni dia boleh lah nak bimbing aku kan. Memanglah, dia pun manusia biasa. People not perfect kan . Apa yg aku nak ada pada dia, apa yg aku taknak pun ada pasa dia. MashaAllah . Aku tersentuh dengan cara dia caring pasal aku tapi aku nafikan semua . Aku malas lah nak ada kaitan dengan lelaki nie. Semak hidup ja tau . Ntah cenna la, aku boleh rapat dengan dia . Aku takut, dia bukan untuk aku . Dia selalu bising dengan pencapaian akademik aku mengalahkan my parents lak . Results aku semua dia tau. Sorok lah cenna un, alih-2 dia tau dulu results aku sebelum aku sendiri yg tau . Kadang-2 dia ajar aku.  Aku gi wakil sekolah pun, dia tau apa yang aku buat . Isyhh, tak puas hati betui. Punyalah berahsia , alih-2 kantoi jugak pasal BFF aku kat dia . Heee, kenyataan yang kasi tamparan hebat kat dia . 

He done so much on me even kadang-2 ada yang menyakitkan hati juga . Aku tersentuh jugak arr dengan cara dia. Kadang-2 rasa macam aku bertuah gila wooo. Haha. Dia selalu tegur pasal pemakaian aku , solat aku ..  Haha. Kadang-2 kita orang gilir-2 kejutkan subuh kat sekolah and sometime kat rumah un, sahur bulan puasa , Tahajud . Kadang-2 dengarkan dia mengaji , baca Yaasiin sesama . Naseb taleh solat jemaah melaluli phone ja tau . If not, dia nak buat sesama jugak paa. Haha. Dia selalu marah bila aku takgi surau . Tediaaa, sekali dia kasi tazkirah , haiii, malaih nak habaq arrr . Pernah beberapa kali jugak lah dia kena 'sound' dengan kawan-2 aku . Padan muka. Wekkk . Kalau nak cerita pasal kelebihan and keistimewaan dia, panjang la entry aku . Isyhhh, mana boleh! Heee 

Unlce ,
Nothing more than sekudus doa tulus ikhlas for you yang aku mampu kasi . Kebaikan hang aku tak mampu balas . Bersempena ur 18th birthday , I wish you all the best in life na . Hang dah besaq weh . Be matured tau . Aku suka lelaki matang , gelap dari aku , tough :)  Haha . Kontrol diri tau , think before act tau . Jangan nakal-2 sangat, aku sumbat spike shoes satgi ! Haha , Aku simpan lagi nota-2 hang even in Arabic sekalipun and even pada awalnya aku tak faham . Tapi minta orang translatekan. Malu oiii . Haha. Sekali mai angin romantik hang, tegak bulu roma gak la . Melting habeh . Haha . Try to keep all of ur promises dear . Through a miles lie between us, Kalau jodoh tak ke mana weh .Love knows no distance. I am trying to believe in you , giving a chance on you. Aku sendiri tak pasti untuk apa aku buat semua tue. And  I am gonna suprise you . Just wait na,. Penuh rintangan to give the best for your birthday . Aku masih tak faham kenapa aku sanggup buat semua tu sampaikan berkaca juga mata nie bila jalan yang aku pilih rupanya berliku, tak semudah yg aku sangka. But it's okay. It gonna be fine when you get everything.  Kerja aku dah beres . Happy Birthday !! Wekkk :P 



Ya Allah, andai kau takdirkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku . Izinkan kami bermandikan cahaya di jalanMu.Izinkan kami menikmati fitrah insani melalui jalanMu. Jangan kau hanyutkan kami dengan godaan duniawi yang semahu-mahunya menghancurkan keimanan kami . Ya Allah, kau yg hadirkan rasa ini. Justeru, aku pohon, kau peliharalah rasa ini agar tidak melebihi perasan cinta dan sayang kami padaMu . Ya Allah , kau lindungilah dia di mana pun dia berada . Aku tak mampu untuk selalu bersamanya. Andai aku bukan untuknnya, kau pisahkan kami dengan cara yang paling tidak akan menyakiti antara satu sama lain. Hadirkan dia insan yg jauh lebih baik dariku, yang mampu untuk sama-2 berjalan ke pintu syurgaMu . 




# Aku hormat hang sebab hang hormat aku. Istilah kapel tak pernah muncul antara kita. Thanks for understanding . Sayang tak semestinya kena kapel kan ? 
























Monday, 16 December 2013

Bak kata Teja :

" Masihkah kau berjauh diri
Dari sisi diri ku ini
Kau pergi bukan ku benci
  Kau yang tak mengerti 
  Membuat ku cari-cari
  Jalan manakah ku pun tak pasti 
  Dirimu tetap ku nanti 
  Andai kau kembali " 

Perhhh . Haha . I mean it ! Takpa lah , dia pun happy kan. Kira okay lah tue. Semua orang pun happy kan . Aku tumpang simpati and sedih untuk kawan aku walaupun aku tau sedikit sebanyak dia pun bersalah juga . Sabar manusia ada batasnya. Ada orang, dirinya pantang dicabar . Ada orang , agungkan egonya sampaikan khilaf dalam membuat keputusan dalam hidup sendiri . Hmmm, people with so much behaviours and attitudes . Manusia yang pelbagai . Kalau semua sama, tak challenges arr . Kan-3. Bersyukurlah mereka yang mempunyai insan yang mereka perlukan sentiasa, orang yang sanggup melakukan segala yang terbaik demi dirinya , indahnya anugerah Allah buat mereka . Aku ? Haha . Secret ! Aku tak reti la nak menelaah hati orang macam aku menelaah lirik lagu . Spoil la kan . Hmm, but it's okay :)  

Sebenarnya nak buat dedicated entry tapi ntah . Buka blog ja , tatau nak tulis apa . Time tak buka tue, idea melimpah-limpah ja . Apa la derrr . Duduk rumah bosan . Aku bukannya reti duduk diam-2. Nak tengok aku diam, aku tidur la tue . Nak keluar , ayah bukan kasi sangat . Katanya dunia sekarang tak selamat . Aku ni perempuan . Macam-2 orang boleh buat . Tapi kadang-kadang tue, aku keluar jugak . Kena ada taktik la der . Make sure ada gaps antara hari-hari yang nak keluar tue . Haha . Ayah takut aku gi jumpa boyfriend ! Hadoiiii , takda maknanya ! Apa-2 je la 

Dah mula terpesongggg 
Cenni sebenarnya , aku teringat memori-2 lama . Ramai rupanya orang cakap sayang aku . Tapi cakap je la . If they mean it , they're here . Takpa lah . Tak kesah pun.  'Someone out there still love you ' . Kenapa la aku ni terlalu bersikap ' stick to one ' . Huh ! Mak cakap aku nie jenis , kalau dengan yang tue, yang tue ja . Mana aku mau yang lain. Just berbasah- basi ja . Really ? Mak kenal anak dia kan . Aku tahu 'Kejauhan' menghampiri aku, semakin mendekat , mendekat and mendekat . Bila 'kejauhan' mula menjengah nanti , kehilangan akan menjelma. Tak pasti siapa , kenapa, bila , bagaimana . Hanya sekelip mata. Kalau Allah dah kata Dia nak amek , takda siapa boleh lawan. Tapi jangan risau, Allah bukan nak seksa kita. Dia nak kasi yang lebih baik tue. Dia kan Maha Mengetahui. Be positive with Him . Kalau kita sayangkan dia, takkan la kita tanak tengok dia berbahagia dengan pilihan and keputusan dia . 

And you , ZAZ , kehadiran hampa satu kejutan, bukan satu paksaan , kepergiaan hampa bukan keinginan , bukan untuk dihalang jauh lagi bukan tak diperlukan. It's all on your hands . Your choice. Fight for what you wants . If you want, act as you want . Jangan tarik tali sayang. Orang yang kita sayang or kita rapat tue bukan patung tapi human being , ada hati, ada persaan . If we want people to treat us well as we want, kita kena treat them well too . Live your life with fair . Kami tak menolak kemungkinan, sometime layanan baik dari kita bukan semuanya di balas baik tapi itulah ujian . Allah simpan untuk future kita. Jangan mengeluh. Ikhlaskan diri sayang . Tak semua yang kita nak tue, kita akan dapat but tak salah kalau kita berusaha dulu. Sememangnya perancangan kita jauh nak dibandingkan keindahan perancanganNya .